Uncle Ben’s samarbete med Google Lens

Ris- och matföretaget Uncle Ben’s har slutit ett avtal med Google Lens som innebär ett helt nytt koncept vad gäller livsmedelsshopping. Genom att läsa av en kod på förpackningen med mobiltelefonen kommer ditt köp att kunna individanpassas efter dina egna kriterier. Är du exempelvis glutenintolerant eller för tillfället följer en viss diet kommer du få svar om du kan äta produkten eller inte. Förutom det kan den även ge tips om recept och hur den tillagas bäst steg för steg. Redan nu finns fler sugna företag att följa efter för tekniken kommer att underlätta för kunderna, särskilt de med allergier eller annan sjukdomsbild.

Uncle Ben’s – en del av Mars-koncernen

Det flesta vet att Uncle Ben’s säljer olika risprodukter och tillbehör så som såser där det enbart behövs tillsättas kyckling eller ris. Vad färre vet är att de ingår i den mäktiga Mars-koncernen som har ett flertal kända märken i sitt sortiment. Chokladbars som Twix, Mars, och Milky Way samt M&M ägs av Mars och de är även stora på djurfoder, där både Whiskas och Frolic ingår. Mars grundades i USA 1911 av Franklin Clarence Mars och ägs ännu idag av samma familj. Familjen Mars är en av de rikaste i världen och har ett stort kapital att utveckla och marknadsföra sina produkter. Uncle Ben’s exempelvis har tagit fram kokbara portionspåsar till riset och de har även ekologiskt ris i sitt sortiment i vissa länder. Skulle många kunder välja att använda deras senaste tekniska lösning så kommer garanterat fler av Mars-koncernens produkter också kunna skannas av med mobilen för att kunden snabbt ska få innehåll och hur det passar individens intag.

Risgryn på ett träunderlag

Vad är Google Lens?

Sökfunktionen Google använder i stort sett alla som gör sökningar med ord på interner. Google Lens är också en sökfunktion men här söks istället med bilder. Ta en bild på ett café kommer Google att svara i vilken stad, gata och vad kunderna tycker om det. Även fakta, öppentider och exempelvis telefonnummer går att få fram. Förutom byggnader kan du kan även ta bilder på växter, djur eller tavlor för att få reda på den information du efterlyser. Det fungerar som en vanlig Google-sökning med ord fast med bilder istället. I samarbetet med Uncle Ben’s finns även en tredje aktör inkopplad – Innit.

Innit är ett amerikanskt företag som specialiserat sig på mat. Du gör en matprofil på deras sida och sedan hjälper de dig med att skapa rätter som passar just dig. Du kan fylla i att du utesluter mjölk och inte tycker om gröna ärtor eller röd lök och utifrån detta kommer appen att ta fram recept och vissa produkter du ska undvika. De har samarbetat med kostrådgivare för att få fram nyttiga recept.

Företagssamarbeten skapar konsumentfördelar

Google Lens, Innit och Uncle Ben’s samarbete är det första i sitt slag och det sjösattes i december 2019. Ännu är det inte tillgängligt i alla länder eller på alla produkter eftersom det tar ett tag att sätta på dekaler på alla varor som ska kunna fotograferas med telefonen för att få adekvat information. Flera andra matföretag har börjat att samarbeta med IT- och teknikföretag för att nå en bredare konsumentgrupp och därmed öka sin omsättning. Pepsi ska exempelvis inleda ett samarbete med Paypal och deras dotterbolag Venmo. De kommer att skapa ett lojalitetsprogram för deras användare och även i detta fall gäller det att skanna med mobiltelefonen. När kunden kommit in i en viss summa så kommer pengar att föras tillbaka till Paypal eller Venmo.

Att företagen samarbetar på det här viset ger både konsumenter och företag flera fördelar. Dels blir det enklare att shoppa genom att införa tekniken till dagligvaruhandeln särskilt för dem som följer vissa kostråd. En annan fördel är att belöna trogna kunder vilket ger konsumenten rabatt av företaget. Genom att de tekniska lösningarna ökar så kommer vi garanterat att se betydligt fler samarbeten liknande Uncle Ben’s och Pepsis i framtiden.

Skakar hand på ett sammanträde

Förbättrad teknik

Systembolaget har redan idag att via EAN-koden ge konsumenten information om vinet. Ett foto tas med mobilen på streckkoden och sedan visas vinet på hemsidan. Det är inte personlig information utan den generella om vinet – att den passar till ostar, lamm och sallad o.s.v. Uncle Ben’s tar det ett steg längre och individanpassar sin app och ger rekommendationer efter kostrådgivare samt vad kunden fyllt i för preferenser. Tanken är helt enkelt att underlätta i vardagen.

Genom att tekniken ständigt förbättras möjliggörs att anpassa shoppingen efter individen. Google Lens känner med avancerad teknik av konturer och mönster och kan på så vis berätta vad det är. Innit har med hjälp av matexperter tagit fram en teknisk lösning till en app och genom att sammanföra dessa ideér med Uncle Ben’s så fann man en lösning som kommer att underlätta vardagen för många. Det krävs såklart en bra mobil för att kunna utnyttja detta de äldre modellerna fungerar inte utan det måsta vara en smartphone.

Så går det till

I appen så lägger kunden till den personliga informationen. Finns det några allergier, följs en diet eller om det är något man inte tycker om? Det finns flera kriterier att fylla i. När konsumenten sedan väljer en vara och analyserar koden kommer det upp en grön gubbe om det matchar kriterierna. Utöver detta kommer det även förslag på vad som passar till.

När du shoppat vad du vill ha så kommer det även upp ett recept du kan följa steg för steg som kan användas under tillagningen. De olika delarna finns redan i dag men samarbetet innebär att tekniken förs samman och app-användarna har den personliga smaken men även sin mamma, läkare och kostrådgivare med sig när de handlar mat.

Lämna en kommentar