Betallösningar

Betallösningar för e-handel

Betalningslösningar är en viktig del när det gäller att både driva en framgångsrik e-handelsbutik samt för alla som besöker den. Det är viktigt att skapa ett starkt förtroende mellan sig och sina kunder. Ett bra sätt att göra det är genom att erbjuda snabba och säkra betallösningar. Det är större chans att en köpare återkommer om hela köpet går till på ett säkert och smidigt sätt. Innan man kan lansera sin e-handelsbutik är det viktigt att man har tagit tid på sig och undersökt alla tillgängliga betalningsmetoder. Det kan variera stort i kostnader och utbetalningstid mellan de olika metoderna. Detta är givetvis något som kommer påverka företagets trovärdighet. Ett exempel är kortbetalning. Det kan tillkomma en extra avgift för att betala med kort vilket gör att många istället väljer en gratis betalningsmetod när de köper något på nätet.

Något som kan hjälpa företag att välja rätt betalningsmetoder att använda är kundkännedom. Ju mer du vet om dina kunder, desto bättre. I takt med utvecklingen föredrar de flesta betallösningar som sköts via mobiltelefonen. Om en e-handel har mobilbetalningar som alternativ kommer fler att välja att handla. Ett annat bra alternativ är att välja en tjänst som erbjuder flera betallösningar i en och samma tjänst. En tjänst som erbjuder kunderna att betala med faktura, direktbetalning och i vissa fall även kontant.

Kort sagt är det viktigt för alla e-handelsbutiker på nätet att använda sig av betallösningar som är anpassade för kundernas behov och dessutom säkra att använda sig av. Det får inte heller vara krångligt att genomföra betalningen. Om processen för att betala är för avancerad är det en stor chans att de vänder sig till en annan e-butik där processen är smidigare. För att hitta den bästa betallösningen krävs det alltså en del research, både på vilka metoder som finns och vad ens målgrupp av konsumenter föredrar.

Lista på betallösningar

Populära betalsätt online

Trots att det idag finns en lång lista med populära betalsätt på nätet sticker endast en handfull av dem ut i mängden. Kortbetalning är ett av de mest välkända betalsätten. Det finns tre olika varianter av kort som man kan betala med. De korttyper som finns är: kreditkort, betalkort och debitkort. VISA, Mastercard samt Maestro är kända exempel på dessa kort. Betalningen går till på samma sätt oavsett vilken typ av kort man använder. Det man vanligtvis behöver göra är att skriva in de siffror som står på kortet i ett formulär när man ska göra sin betalning. Sedan registreras köpet på kortet automatiskt. De flesta e-handelsbutiker har tydliga instruktioner om hur betalningen går till.

Fakturabetalning är ett annat betalsätt som många väljer när de handlar på nätet. Många konsumenter tycker att det känns säkrare att få hem varan innan man betalar för den. Denna betalningsmetod innebär att företaget skickar en faktura via e-post eller vanliga posten. På den står sedan vilket belopp som ska betalas, eventuell fakturaavgift samt förfallodatum. Det finns även fakturor där man kan delbetala ifall beloppet är lite större. Direktbetalning innebär att du får betalningen överstökad direkt. När man väljer direktbetalning  betalar man direkt via mobil eller banköverföring. Väljer man banköverföring skickas man vidare till banken, loggar in och gör betalningen via sin internetbank. Kort sagt betalar man för det man vill köpa innan man tar emot varan.

Under de senaste åren har det blivit vanligare att använda mobilen och Swish för att genomföra betalningen. Betalningarna görs snabbt genom en app på mobiltelefonen och verifieras med hjälp av BankID. Oavsett vilken betalningsmetod man använder är det viktigt att hemsidan är säker. Dubbelkolla därför alltid att de använder sig av en säkerhetsteknologi som SSL eller liknande. Ett tips är att man tar en titt på webbadressen, om den inleds med ”https” eller har ett nyckellås betyder det att hemsidan är skyddad.

Betallösningar kort
Att betala direkt med kort är fortfarande det vanligaste sättet att betala med på internet.

Framtidens betallösningar

Genom att ta en titt på dagens betallösningarna är det möjligt att få en svag bild av hur betalningarna kommer se ut i framtiden. Under de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt för konsumenter att sköta sina transaktioner med mobila betalningar. Ett exempel på detta är Swish som spred sig snabbt bland privatpersoner över hela landet.

Kryptovalutor är också något som börjat växa mer och mer. Det finns idag nätcasinon där det är möjligt att betala med bitcoin vilket är en digital valuta/kryptovaluta som funnits i ett antal år. E-kronan är ett relativt nytt projekt från Riksbanken. Denna valuta påminner en del om kryptovalutor, skillnaden är en e-krona är värd lika mycket som en svensk krona. När testperioden för e-kronor har gått ut finns det möjlighet att konsumenterna kommer konsumenterna få tillgång till ytterligare en betalningsmetod. Detta beror på hur testperioden går. Tanken är att man ska slippa hålla koll på alla sina kontanter och kort.

Under den senaste tiden har det också varit en del prat om att erbjuda kunder ett sätt att betala med fingeravtryck. Apple är ett av företagen som erbjuder tjänsten ”Touch ID” vilket går att använda för att låsa upp sin mobiltelefon eller iPad. Touch ID är också ett av alternativen när man vill göra köp i Apple Store. Det är idag allt vanligare med fingeravtrycksavläsare vid köp och många svenska konsumenter önskar tillgång till detta. Skulle det börja erbjudas idag finns det en chans att tjänsten snabbt skulle ta över som den mest populära betalningsmetoden.

De flesta konsumenter efterfrågar ständigt en ännu enklare betalningsmetod och i och med att efterfrågan är stor är detta något som handlare ser till att utveckla. Kort sagt kommer det antagligen finnas fler betallösningar som används genom mobiltelefonen och är helt digitala. De metoder som används idag kommer antagligen att bli mindre populära i framtiden.