SSL-Certifikat

SSL är en sorts säkerhetsteknologi som skyddar länken mellan alla webbservers och webbläsare. Teknologin fungerar på så sätt att den krypterar all information som sker mellan användaren och webbplatsen. Ett SSL (Secure Sockets Layer) certifikat fungerar ungefär som ett elektroniskt id för hemsidor. Själva protokollet är dock osynligt för alla som besöker hemsidan.

En annan viktigt punkt är att det finns tre olika SSL certifikat. Det allra säkraste certifikatet är EV (Extended Validation). De två andra versionerna av certifikat är DV (Domain Validation) samt OV (Organisation Validation). DV är egentligen endast ett bevis på vem som äger domänen. OV är ett certifikat som validerar organisationsnumret och EV är som sagt den med störst säkerhet.

Hur avgör man om en sida har certifikat?

Ett sätt att ta reda på ifall en webbplats skyddas av ett EV-certifikat är genom att namnet på företaget framkommer i rutan framför webbadressfältet. De andra certifikaten markeras med ordet “säkert” samt ett hänglås. Bestämmer man sig för att starta en egen hemsida där det ska vara möjligt att göra transaktioner är det viktigt att skaffa sig minst ett OV-certifikat. Det ger både större trovärdighet för dig som företag samt höjer säkerhetsnivån. För att avgöra ifall en hemsida skyddas av en SSL kryptering kan man alltså ta en titt på hemsidans webbadress. Börjar den med https betyder det oftast att hemsidan skyddas av SSL-teknologin.

Förutom att hålla utkik för https brukar de flesta hemsidor som skyddas av SSL ha en markering på sin startsida. Ett exempel är hos online casinon. Där finns det vanligtvis en bild på ett nyckellås med texten “SSL SECURE” på första sidan. Beroende på vilken webbläsare man använder kan det också finnas en bild på ett nyckellås framför webbadressen. Trycker man på nyckellåset kan man hitta mer information och det står klart och tydligt ifall certifikatet är giltigt. När man skriver in en webbadress görs det en automatisk koll på om hemsidan är certifierad innan man blir uppkopplad. Skulle man stöta på en webbplats där certifikatet är ogiltigt får man som användare en varning som säger att hemsidan inte är skyddad.

Surfa säkert när du handlar online

Trots att det går att besöka hemsidor utan denna säkerhet är det rekommenderat att man är försiktig de gånger man stöter på osäkra hemsidor. Det är nämligen större chans att någon kan komma åt ens privata uppgifter. Framförallt när man handlar på nätet. För att få tillgång till en säker e-handel är det alltså extra viktigt att webbplatsen använder sig av en SSL kryptering. Skulle de inte använda sig av SSL-teknologin måste man kolla upp ifall de använder sig av någon annan sorts kryptering eller säkerhetsteknologi.

Trots att SSL-säkerhetsteknologin har ett relativt starkt skydd är det viktigt att komma ihåg att saker kan gå fel. När man bestämmer sig för att göra transaktioner på nätet, vare sig till en e-butik eller annan hemsida, är det bäst att undvika de som saknar ett giltigt SSL certifikat.Trots att det går att besöka hemsidor utan denna säkerhet är det rekommenderat att man är försiktig de gånger man stöter på osäkra hemsidor. Det är nämligen större chans att någon kan komma åt ens privata uppgifter. Framförallt när man handlar på nätet.

För att få tillgång till en säker e-handel är det alltså extra viktigt att webbplatsen använder sig av en SSL kryptering. Skulle de inte använda sig av SSL-teknologin måste man kolla upp ifall de använder sig av någon annan sorts kryptering eller säkerhetsteknologi. Trots att SSL-säkerhetsteknologin har ett relativt starkt skydd är det viktigt att komma ihåg att saker kan gå fel. När man bestämmer sig för att göra transaktioner på nätet, vare sig till en e-butik eller annan hemsida, är det bäst att undvika de som saknar ett giltigt SSL certifikat.

https-ssl
HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) visas i URL:en när en webbplats är säkrad med ett SSL-certifikat.