Att tänka på vid e-handel

Tips vid uppstart av e-handel

Att starta en webbutik kräver mer jobb än vad man först kan tro. Först måste man se till att man har en bra affärsidé. Man måste veta exakt vad det är man ska sälja, ha god kunskap om produkterna samt veta hur du man går till väga för att sälja dem. Ett annat bra tips är att skriva en affärsplan och göra en budget. Detta gör man för att kunna svara på frågor som ”Varför bör kunderna välja just mina produkter?” och ”Vad måste göras för att företaget ska drivas med vinst?”. Det är också viktigt att ha en klar bild över alla kostnader, från vad det kostar att köpa hem produkter till kostnaden av att driva och marknadsföra sin e-handel.

Ett annat viktigt beslut är om man ska bygga e-handeln själv eller använda sig av en färdig e-handelsplattform. Genom att använda sig av en färdig hyrlösning som grund till e-handelsbutiken sparar man mycket tid. Du slipper då koda själv och kan istället fokusera på att komma igång med försäljningen. När man har klarat sig igenom de första stegen till att starta en e-handel kommer det viktigaste steget, marknadsföringen.

Det gäller att man tänker till med sin marknadsföring för att nå ut till så många kunder som möjligt. Innan du börjar köpa annonser så bör du se till att din hemsida är sökmotoroptimerad. Börja med att skriva och publicera bra innehåll som är intressant för din målgrupp. Beroende på konkurrensen kan det ta tid innan hemsidan dyker upp i sökresultatet på Google. Vill man vara synlig direkt kan man satsa på att annonsera via Google Ads. Man kan också marknadsföra sig på sociala medier med både inlägg och annonser. Om man vill marknadsföra mer i fysiska världen kan man lämna ut reklamblad.  Sätt upp flygblad på anslagstavlor eller i butiker som tillåter reklam. När informationen har spridit sig till ett antal personer som sedan besöker sidan finns det en stor chans att de berättar för andra om din magnifika e-handel.

Att tänka på vid e-handel

Kunden i centrum

Alla som äger och styr en e-handel vill självklart att alla som besöker butiken ska få en så bra kundupplevelse som möjligt. Det händer att man startar en e-handelsbutik med tankarna att bara tjäna snabba pengar.  Att lägga huvudfokus på pengarna är sällan rätt strategi. Det är mycket viktigare att fokusera på att ha nöjda återkommande kunder.

Genom att sedan låta kunderna skriva recensioner kan det hjälpa att locka ännu fler kunder. En nöjd kund kommer dessutom många gånger att göra ett återbesök till e-handelsbutiken. De berättar gärna för sina nära och kära när de är nöjda med ett köp vilket gör att man får bra och helt gratis marknadsföring. Allt man behöver är alltså att se till att alla kunder får en fantastisk köpupplevelse.

Vill man starta en e-handel är det därför viktigt att man inkluderar kundnöjdhet i sin strategi. När idén om vad som ska säljas, hur man ska sälja det och själva hemsidan är planerad kan det vara smart att man går över hela planen ett par gånger. Gå igenom köpresan och sätt dig in i kundens perspektiv. Det kan vara svårt att göra alla nöjda med tanke på att ingen har exakt samma åsikter.

Ett tips är att när e-handeln har varit öppen ett tag titta igenom trafiken. Titta på vilka dina besökare är och vilken åldersgrupp det främst gäller. Det gör att man lättare kan anpassa säljandet till en viss typ av kunder. Skulle man däremot hitta ett sätt som alla blir nöjda på så fortsätter man självklart med det. Det är dock viktigt att hålla sig uppdaterad för att se ifall det är något kunderna inte är nöjda med och vad man kan göra för att förbättra det.

Vägen till framgång

De flesta e-handelsbutiker börjar med att någon hade en vision som de tog till verklighet. Det finns flera framgångsrika e-handlare som har startat några av de största e-handelsbutiker och det hela började med en idé. Ett exempel är Jeff Bezos som är grundaren bakom Amazon. Han startade hemsidan i sitt garage och webbsidan sålde till en början endast böcker, det utvecklades och erbjud efter några år filmer och CD-skivor. Idag däremot kan man hitta i stort sett vad som helst på e-handelsbutiken, det finns till och med produkter från själva företaget.

Sportamore är en annan e-handlare som under de senaste åren har tagit sig till toppen och blivit en av de mest framgångsrika när det gäller sportkläder. Det är en av Nordens största sportbutiker på nätet och till skillnad från andra sportbutiker finns de endast online. Den grundades 2009 och 10 år senare fick de ta emot priset för Årets e-handlare inom “kläder och accessoarer”-kategorin. Dessa två e-handelsbutiker är bra alternativ om man vill få förslag på vad som fungerar.

En annan sak det beskriver när man läser hur e-handelsbutikerna började är att det kan ta tid. Man ska inte räkna med att bli en av de största e-handlarna på direkten utan att jobba som e-handlare kräver lika mycket jobb som, om inte mer än, det krävs att öppna en fysisk butik. Det gäller att inte ge upp och ha tålamod. En bra början betyder att man har en vision, är duktig på att planera, har en ekonomisk plan och gärna stöd av fler personer.

Ett sista tips är att ta en titt på vilka e-handlare det finns. Genom att erbjuda produkter som inte erbjuds på alla befintliga e-handelsbutiker har man större chans att lyckas. Kunderna måste då vända sig till dig för att få tillgång till just den typen av produkt.