Det finns många olika leverantörer av e-handelsplattformar. Vissa plattformar är nästintill gratis medan andra kräver en större investering. Som e-handlare behöver man fråga sig ett antal frågor för att kunna välja rätt. Den första punkten berör ditt företags förmodade omsättning. Bedriver man ett mindre företag kanske man inte behöver automatisera hela orderprocessen. Detta är ofta kostsamt och det finns billigare e-handelslösningar. Vissa plattformar ger användaren möjligheten till att själv uppdatera olika delar av systemet.
Kostsamt att utveckla egen plattform
Detta leder oss till utvecklingskostnader relaterade till plattformen. Ett robust system kräver inte sällan att man anlitar en utvecklare. Den initiala investeringen kan således bli hög, även om man i de allra flesta fallen får ett system som fungerar. Det finns dock en del hinder relaterade till att anlita en utvecklare. Saknar man själv kunskapen om it-lösningar är det minst sagt svårt att avgöra om utvecklaren gör ett bra jobb. Du måste också ta ställning till vilken typ av plattform du vill ha. Det finns flera olika programmeringsspråk och många väljer utvecklare baserat på vilket språk denne behärskar.
Ett senare problem kan vara att den utvecklaren du anställer endast skapar plattformen. Samma person kan i ett senare skede sakna tid att arbeta med plattformen. Du måste då anställa en annan utvecklare som inte alls är bekant med din plattform. Det är alltså viktigt att komma ihåg att duktiga programmerare kan skapa unika system. Blir du tvungen att anställa en ny programmerare måste denne först och främst sätta sig in i systemet. Inlärningskurvan kan därför vara hög och kostnaderna kan ha skenat iväg innan några uppdateringar har gjorts.
WooCommerce
Ett annat alternativ är att använda en plattform (exempelvis WooCommerce) som använder sig av öppen källkod (open source). WooCommerce är en gratisplattform som främst används av hemsidor gjorda i WordPress. I skrivande stund har plattformen mer än 5 miljoner aktiva användare. Den här lösningen ger dig en låg startkostnad. Du behöver i princip bara ordna med någon typ av hyrlösning för ett Webbhotell för att kunna driva plattformen.
En annan fördel är det höga antalet användare av WooCommerce. Att hitta utvecklare till det här systemet är inte en svår uppgift och du kan anlita olika utvecklare utan att behöva bekymra dig om långa inlärningskurvor. Ytterligare en fördel är att du på egen hand, utan erfarenheter av IT, kan sätta dig in i hur systemet fungerar. Det finns mängder av instruktionsvideos på bland annat Youtube. På sikt kan du alltså på egen hand driva din webbhandel utan att behöva bekymra dig om extrakostnader för konsulter.
Magento
Magento är en open-source e-handelsplattform som introducerades 2008. Adobe köpte nyligen Magento för ca 14 miljarder. Det finns idag närmare 400.000 e-handlare som använder Magento worldwide. Det är alltså ingen liten spelare vi pratar om. Många kända varumärken som HP, Coca Cola, Canon och Bauhaus använder sig idag av Magento baserade lösningar. Eftersom Magento är open-source finns stora möjligheter att gå in och bygga efter eget tycke och smak.Det finns idag gott om Magento partners att välja på. Nackdelar ligger i att det är ofta skiljer i kunskapsnivåer mellan partners och därmed kan kvaliteten på koden variera kraftigt. Magento finns i två versioner varav en är gratis där man kan stå för hostingen själv eller via hyrd serverplats. Har du ett större företag så finns commerce versionen där kostnaden stiger i takt med storleken på ditt företag. Magento Commerce bygger på en molninfrastruktur där du slipper tänka på hostingen själv.
Hyr din e-handel
Det finns som sagt även möjligheter att använda sig av en så kallad molntjänst. Du betalar då för att någon annan ska tillhandahålla din webbhandel och dess utveckling. Det positiva med den här lösningen är att uppdateringar ofta kan göras snabbt och enkelt. Ur ett negativt perspektiv blir du dock beroende av någon annan. Riskerna för att kostnaderna ska skena iväg är dock i regel mindre i jämförelse med att anlita en egen programmerare. Här nedan följer några exempel på molnbaserade e-handelsplattformar.
Storm Commerce
Storm grundades 2008 av gänget som lyfte Inwarehouse till miljardomsättning. När de sålda Inwarehouse till komplett valde de att utnyttja sin erfarenhet till att bygga en e-handelsplattform. Storm är en molnbaserad plattform som fokuserar mycket på att automatisera affärsprocesser. Tanken är att erbjuda smartare arbetsflöden för att öka lönsamheten hos sina kunder. Några av Storm mest lyckade e-handelsprojekt är Adlibris och Mio. Storm commerce jobbar med solution partners och service partners. Solution partners utvecklar kundlösningar med storms e-handelsplattform som grund. Service partners levererar tjänster till Storm såsom Klarna och Loop54. Time to market kan hållas nere då mycket funktionalitet finns inbyggd från start. Storm erbjuder en sömlös lösning som innebär att du kan använda befintligt cms tillsammans med storm commerce. Storm har nyligen knutit ett samarbete med Sitevision som är en stor spelare när det kommer till cms.
Litium
Litium grundades redan 1998 men då som CMS, 2008 tog man tag i e-handeln där man sedan valt att lägga fokus. 2014 placerade man sin lösning på molnet. 2016 släppte man sitt PIM och senaste tillskottet 2018 är att man nu erbjuder en headless lösning vilket ökar friheten för kunderna att själva välja cms.Litium vänder sig till kunder i mellansegmentet och några av deras starkaste kundcase är Tingstad och Jollyroom som växt kraftigt sen de bytt till Litiums plattform. Båda bolagen omsätter idag ca en miljard svenska kronor på sina e-handlar. Litium erbjuder en lösning med bra funktionalitet från start där time to market är en bra usp. De jobbar med implementations partners för att bygga lösningar åt sina kunder. Storm och Litium är ganska lika i sina erbjudanden. Litium har en unik grej där man kan printa erbjudanden och produktkatalog, en funktion som är en fördel framförallt när det kommer till b2b kunder, där tryckt material fortfarande är av hög vikt.