Vad är E-handel?

Om E-handel

E-handel - transaktioner
Att använda kort är ett vanligt sätt att betala med på internet.

Näthandel sker dygnet runt världen över. Varje sekund genomförs transaktioner i en webshop någonstans i världen. Det finns idag oändligt med nätbutiker och utbudet för att handla online är enormt. Dagens teknik ger e handel stora fördelar då man alltid är uppkopplad mot nätet och enkelt kan handla online. Utbudet samt de ofta lägre priserna gör att fler kunder väljer att e-handla istället för att åka till butik. Om man letar efter något specifikt är det en god idé att vända sig till nätet. Man kan nämligen ta en titt i flera olika webbutiker på en och samma gång och jämföra dem med varandra. Man har därmed större chans att hitta det som man är ute efter och dessutom att få ett bättre erbjudande.

Att handla på nätet är även fördelaktigt för den som har ont om tid. Det är inte alla som har tid att gå omkring i butiker när man har slutat att jobba och ibland kan man uppleva det som att man aldrig har en ledig stund, det blir helt enkelt ett stressmoment att köpa det man är i behov av. Om man istället väljer att nyttja e handel har man möjlighet att beställa det man vill ha och få det bekvämt levererat hem till dörren. Detta gör att man kan spara väldigt mycket tid och dessutom jämföra produkten med andra liknande produkter när man har tid över. Det kan till exempel vara när du väntar på bussen eller när du har fikarast på jobbet. Det är väldigt smidigt att beställa på nätet och när man vet vad man vill ha tar det oftast endast en minut att betala. Du kan välja mellan flera olika betalningsmetoder. Som exempelvis att betala via faktura och att betala direkt med ditt kort. Det är dessutom viktigt att komma ihåg att e handel har ångerrätt.

Fördelar med E-handel

Det finns många fördelar med e-handel både från konsumentens och e-handlarens sida. Är du konsument kan du bekvämt handla dygnet runt och behöver inte vänta på att en butik ska öppna eller stressa för att hinna fram innan de stänger. Utbudet är enormt och priserna ofta lägre än i butik. Du kan enkelt välja olika betalningsalternativ, betala direkt med mobilen eller handla mot faktura. Som e-handlare behöver du i regel ha mindre personal, då processen för att handla online ofta är automatiserad och inte kräver direkt kontakt med en säljare eller butiksbiträde.

Lokalbehovet ser också annorlunda ut för en e-handlare, bästa läget är inte lika viktigt och möjligheten till dropshipping påverkar även behovet av ett eget lager. Det innebär i princip att du kan starta och driva en e-handel från din lägenhet. Det är därmed mycket billigare att driva en e handel än det är att driva en vanlig butik. Man kan öppna en e handel butik utan att ha allt för mycket medel att röra sig med i och med att man inte har ett lokalbehov. Om du beställer hem produkterna behöver du någonstans att förvara dem. Sannolikt har du dock redan ett garage, ett förråd eller lite extra plats i sovrummet. Detta är i princip allt du behöver för att du ska kunna börja med att sälja på nätet.

I och med att du har lägre kostnader när du har en butik på nätet kan du erbjuda kunderna ett lägre och mer konkurrenskraftigt pris. Många e-handlare öppnar en butik helt på egen hand och sköter allt själv. Det är fullt möjligt att göra detta och det tar inte alls lång tid att komma igång, du behöver dock se till att du registrerar dig hos skatteverket som egenföretagare när du har bestämt dig för att testa på att driva en e-handel.

Olika typer av E-handel

Det finns idag många olika typer av e-handel. Den största andelen e-handlare vänder sig direkt mot konsument. Detta kallas B2C, Business to Consumer. När en e-handel bara vänder sig till andra företag kallas det för B2B, Business to Business. Det tredje alternativ är C2C, Consumer to Consumer. Det handlar då i regel om begagnathandel som t.e.x Blocket.se. Ett alternativ till traditionella nätbutiker är nätauktioner. På en nätauktion kan du köpa både nya och begagnade prylar.

Den mest kända auktionssiten är eBay. I och med att svenskarna har blivit allt mer miljömedvetna har näthandeln med begagnade prylar ökat en hel del. Ofta kan man få tag på saker som är i nyskick till ett billigare pris när man handlar på nätet. Detta är något som gynnar alla: privatpersonen som vill bli av med föremålet, köparen som är i behov av föremålet och miljön. När det handlar om större föremål är dock denna typ av handel något begränsad i och med att föremålet bör kunna hämtas upp eller skickas med posten. Genom auktionssidan eBay kan man köpa saker från hela världen och ofta till riktigt billiga priser, man kan ofta välja mellan köp nu och att lägga ett bud på föremålet man vill köpa. Även du som privatperson kan sälja saker på eBay och på så sätt driva näthandel.

En svensk motsvarighet till eBay är Tradera. Denna auktionssida är mer lokal men erbjuder både nätauktioner och auktioner där du kan köpa föremålet du vill ha direkt. Även på Tradera säljs det både nya och gamla saker och även många företag annonserar ut sina saker på nätet. Genom att shoppa på auktioner kan man göra ett riktigt fynd om man har tur och lite is i magen. Dessutom kommer du att upptäcka att det är mycket spännande att vara med och bjuda på de olika föremålen.