Välj rätt betallösning till din e-handel

Som e-handlare bör man analysera de betalsätt man vill använda sig av. Många väljer alla de betalsätt som finns på tillgängliga på marknaden, med förhoppning om att man ska se en ökad konvertering. Ett problem med att tillhandahålla alla betaltjänster är de kostnader som kan tillkomma. I ett första steg kräver en del företag en startkostnad för att få använda deras betaltjänst. I ett andra steg måste e-handlaren optimera sin hemsida för att göra den kompatibel med deras applikation. Om man inte har tillräcklig med kunskap på egen hand måste man anlita en utvecklare för att ordna detta. För att komma runt det här problemet kan du ta reda på vilka är dina kunder. Det går nämligen ofta att hitta statistik över hur din målgrupp helst vill betala. Ur ett lönsamhetsperspektiv kan du även räkna på hur marginalen ser ut för att exempelvis betala med kort.

Betallösningar

Ett alternativ som har blivit populärt med tiden är att betala med Klarna. De erbjuder kunden att delbetala sin faktura. Deras varumärke är även etablerat på den svenska marknaden, vilket gör att kunder kan associera din webbplats med en säker e-handelsplattform. Två andra populära alternativ bland e-handelskunderna är att betala via kort och internetbank. När du valt betallösning bör du gå igenom vilka leverantörer som finns tillgängliga och även kontrollera deras omdömen. Googla gärna på applikationen och läs omdömen på exempelvis ett forum. Det finns flera stora forum som är helt eller delvis dedikerade till e-handel. Det kan även vara en bra idé att hålla sig uppdaterad i branschen. En betalningslösning som passar just din verksamhet kanske är på uppgång. Det är även viktigt att du hittar en lösning som är långsiktig och som erbjuder dig goda marginaler. Man vill inte hamna i en situation där man blir tvungen att implementera kortsiktiga lösningar. En tumregel är emellertid att man som e-handlare ska tillhandahålla flera betalningslösningar, för att på så sätt inte missa några potentiella kunder. Ur ett annat perspektiv bör man försäkra sig om att betalningsalternativen är tillgängliga i både mobil och surfplatta. Majoriteten av den svenska befolkningen använder nämligen dessa produkter för att handla på nätet. Branschexperter hävdar dessutom att den här utvecklingen bara kommer att öka med tiden.

B2B eller B2C

Slutligen bör du som e-handlare ta reda på om dina produkter vänder sig till b2b eller b2c (mot andra företag eller mot kunder). Att tillhandahålla köp med faktura är viktigt om man vänder sig till andra företag. Antalet betalningsmetoder är i regel mindre viktigt för den som huvudsakligen vänder sig mot företag. Den som huvudsakligen vänder sig mot privatkunder bör som sagt använda sig av så många betalningsmetoder som möjligt (så länge det är lönsamt). Sammanfattningsvis bör man som e-handlare ta in offerter av olika leverantörer för att på så sätt kunna avgöra vilka betalningsmetoder man har råd att använda sig av. Man bör även analysera sin egna e-handelsplattform. Inte allt för sällan har man en plattform som är enklare att integrera med vissa betalningsmetoder.