E-handeln tar över: Storbritanniens fysiska handel förlorade 57 000 jobb

Fysiska butiker backar för det sextonde året i rad. E-handelns framgångar har lett till att fysiska butiker tappar mer och mer kunder för varje år. Skiftet i handeln blir allt tydligare och i januari stod det klart att tusentals butiker försvinner, vilket innebär att även jobben i handeln försvinner. Allra tydligast är det i Storbritannien som är ett riktigt e-handelsland. Branschorganisationen British Retail Consortium (BRC) räknade ihop siffrorna under det fjärde kvartalet 2019 och resultatet visade att 57 000 jobb hade försvunnit under året. Tappet motsvarar 1,8 procent. Antalet fysiska butiker ökade med 0,2 procent och det är den lägsta siffran sedan 2016.

Brexit kan påverka handeln

Att 57 000 förlorade sina jobb kan låta högt, men det är mycket lägre än tidigare resultat. För helåret 2018 rapporterade BRC att 90 000 jobb försvann. Helen Dickinson som är VD för BRC har uttalat sig om undersökningen till nyhetssidan Internet Retailing. Enligt Dickinson säger hon att 2019 var ett mycket tufft år för handeln och det beror delvis på grund av det ostadiga klimatet i landet som har orsakats av Brexit. Det bidrog till en svagare efterfrågan bland kunderna. Arbetstillfällena har påverkats som ett resultat och det är lite av en katastrof i Storbritannien, eftersom handeln är den största arbetsgivaren inom den privata sektorn. Helen Dickinson kommenterar att det spelar roll eftersom den fysiska handeln ger många brittiska personer deras första jobb. BRC vill att Storbritanniens regering ska ge skattelättnader till den fysiska handeln för att motverka utvecklingen som går framåt i snabb takt. Organisationen säger att det är oroande att den brittiska regeringen står handfallen när tusentals jobb försvinner och om samma sak hade hänt inom flygbranschen eller industrin hade regeringen reagerat.

En skylt i en butik

En stadskärna i förändring

E-handel är idag en integrerad del av moderna Storbritannien och jättar som Amazon och Ebay dominerar handeln. Stadskärnorna i Storbritannien håller på att förändras drastiskt i takt med e-handelns övertagande. Företag som har funnits länge i landet, som exempelvis House of Fraser och Marks & Spencer har fått avskeda stora delar av sin personalstyrka. Båda kedjorna har även meddelat att de planerar för att stänga butiker över hela landet. Under de senaste tio åren har flera andra butiker konkurrerats ut. Ett exempel är babybutiken Mothercare som hade 354 butiker i Storbritannien för tio år sedan. När de stängde ner förlorades cirka 2 500 jobb och det berodde enligt rapporter på att föräldrar köper babysaker online istället.

Den mest uppmärksammade nedläggningen var när reseagenten Thomas Cook hastigt avslutade sin verksamhet år 2019. Thomas Cook var ett av Storbritanniens mest välkända varumärken för resor med egna plan, reseagenter, butiker och charters. Företaget var verksamma i 178 år innan de kollapsade 2019. 150 000 resenärer strandsattes utomlands när kollapsen skedde och 21 000 personer förlorade sina jobb. Stora skulder och att resenärer bokar sina resor online låg bakom konkursen.

Fysiska butiker står tomma

Storbritanniens marknad för kommersiella lokaler påverkas starkt av förändringen i köpmönster och idag är det svårt att hitta företag som vill hyra en lokal för butikshandel. Stora delar av köpcentrum står därför tomma och har gjort det under en lång period. Storbritannien är det land där näthandel uppgår till den högsta andelen av den totala handeln i världen. E-handelns konkurrens tillsammans med butikernas kostnad för lokalhyra har lett till att ingen vill hyra längre. Påskrivna hyreskontrakt i Storbritanniens shoppingcenter tappade en tredjedel det första kvartalet 2019 jämfört med samma period 2018. I några av de köpcentrum som har påverkats mest sjönk antalet påskrivna hyreskontrakt med 40 till 60 procent på bara tre månader.

Marks & Spencers har länge varit en av de största kedjorna för detaljhandeln och många av deras butiker har legat i stora köpcentrum. Kedjan kommer nu att lägga ner hundra butiker totalt runt om hela Storbritannien fram till 2022. Det har skapat en trend i landet där flera butiker följer efter och lägger ner. Handelns digitalisering ligger bakom beslutet och Marks & Spencer har som mål att en tredjedel av företagets försäljning ska ske online.

Den brittiska flaggan

2018 stängdes 16 butiker om dagen

Rådgivningsföretaget PwC har tagit fram siffror som visar att 5833 butiker stängde i Storbritannien under 2018 och enbart 3372 butiker öppnades. Det innebär att nästan 2500 butiker försvann från landet vilket enligt uppgift är det högsta antalet hittills. Enligt PwC innebär det att 16 butiker per dag stängde ner i Storbritannien under 2018. Det är lika många som 2017, men under 2018 öppnades det färre butiker. Siffror för 2019 ser lika dystra ut.

Under den första halvan av 2019 stängdes det också ner 16 butiker om dagen, men fler butiker öppnades upp. Stigningen för nyöppnade fysiska butiker steg med fyra procent, vilket visar att nya företag inom handeln återigen vågar etablera sig i stadskärnorna. Sektorn som såg mest nedstängningar var mode (-118), restauranger (-103), mäklare (-100) och pubar (-96). Takeaways samt sport- och hälsoklubbar visade mest positiva resultat.

E-handeln konkurrerar inte ut alla

Storbritanniens konsumentgrupp Which har gjort en undersökning som pekar på att hotet mot stadskärnorna kan vara överdrivet. Trots att många kända handelsföretag har försvunnit under de senaste åren visar Which att de har ersatts med mindre företag som det går mycket bra för. Konsumentgruppen analyserade nästan 1,5 miljoner affärsregister för att jämföra Storbritanniens handel från 2014 till 2019.

Analysen föreslår att många stadskärnor och köpcenter börjar röra sig mot tjänster som inte kan erbjudas på nätet, med en ökande tillväxt av kaféer, tatuerare, hår- och skönhetssalonger samt lokaler för olika tillställningar. Av de tio sektionerna som har sett en tillväxt är sex kategoriserade som ”äta ute och tjänster” och den största tillväxten sedan 2014 finns i lokaler för olika tillställningar med 114 procent.

Lämna en kommentar