Magento

Magento är en e-handelsplattform som har utvecklats av Varien, genom ett samarbete med programmerare i ett open-community under 2007. Systemet lanserades i början av 2008 och i dag ägs applikationen av Adobe. Plattformen är open-source baserad vilket innebär att den är fri att ladda ner och att användaren kan göra sina egna ändringar i källkoden för att skräddarsy den till sin e-handel. Systemet baseras på en modern teknisk grund, är anpassningsbart till många målgrupper och är tekniskt stabilt. Som användare kan du lägga till olika funktioner, exempelvis valutor och språk eller olika priser för dina kundgrupper. Du kan hantera nyhetsbrev, skapa enkäter och generera unika kampanjrabatter för att ge dina kunder ett nytt innehåll i butiken.

Kundvagn på dataskärm

Magento passar både små och stora företag

Med tre olika licenser finns det ett Magento-system som passar för de flesta företag. Mindre företag använder sig ofta av gratisversionen Magento Open Source. Det systemet ger användaren tillgång till alla funktioner och e-butiken kan skräddarsys efter företagets behov. Versionen har begränsningar när det kommer till global handel, marknadsföring och B2B. Även om licensen är gratis så tillkommer kostnaden för att utveckla en webbsida och för att lagra domänen på ett webbhotell. För medelstora och stora företag finns Magento Commerce och Magento Commerce Cloud som är totallösningar med en mer utvecklad del för marknadsföring och B2B. För dessa två system måste ditt företag köpa en licens där avgiften baseras på företagets omsättning. Magento Commerce Cloud är molnbaserat och kräver inget webbhotell. Alla versioner går lätt att integrera med andra affärssystem.

Funktioner som optimerar din e-handel

Beroende på företagets storlek och målgrupp används fler eller färre av alla funktioner du har att välja på. När plattformen är klar kan du med hjälp av olika verktyg lätt ändra innehållet på sidorna i din webbshop och genast se resultatet. Du behöver inte ha några kunskaper om källkoder eller programmering. När nya lösningar för säkra betallösningar kommer ut på marknaden är det enkelt att lägga in dem på plattformen. För att kunna optimera din försäljning finns inbyggd statistik i systemet så att du exempelvis kan följa vilka kampanjer som fungerat bäst, hur många returer som skickats eller hur många kunder som avbrutit sina köp.

När du använder Magento kan du enkelt lägga upp kundkonton med värdefull information om köphistorik och ordervärde. Det finns också möjlighet för kunden att lämna recensioner om specifika varor och köpupplevelsen i din webbutik. Du kan också lägga in flera leveransadresser på en order ifall din kund beställer varor till olika kontor, samt skapa fraktsedlar och fakturor direkt i plattformen. Flera språk och olika valutor går att lägga in, liksom olika priser för exempelvis VIP-kunder och personal. Magento e-plattform ger dig också en webbutik som är anpassad för alla sorters enheter och har inbyggd SEO-optimering. Det innebär att din webbutik uppnår bästa tänkbara positionering på sökmotorer som Google och Bing utan att du behöver tänka på att optimera innehållet på sidan.

Skärmbild som visar webbutik

Fördelar med Magento

Magento är ett mycket flexibelt system som innehåller fler funktioner än många andra e-plattformar. Lösningen har flest användare i världen, vilket gör att du snabbt får support om du stöter på problem. Eftersom varje användare är fri att ändra källkoden efter sina behov finns det redan flera utvecklade tilläggsfunktioner och plug-ins för att lösa alla möjliga önskemål. Magento är mobilvänlig och ger bästa möjliga mobilupplevelse, vilket är viktigt eftersom en fjärdedel av de som handlar via nätet idag uppger att en sida som fungerar bra i mobilen är ett måste. Den största fördelen är att Magento klarar av att följa ditt företag när det växer. Plattformen kan hantera 500 000 varor och tusentals transaktioner i timmen.

Nackdelar med Magento

En av nackdelarna med Magento är att det kan bli väldigt dyrt. Idag finns det många partners som kan hjälpa dig att utveckla din e-handels plattform, men de varierar i kunskapsnivå och de riktigt duktiga är dyra. Eftersom Magento är ett komplext system behöver man ta hjälp av en specialist för att snabbt komma igång med sin e-handel. Har ditt företag en egen IT-avdelning? Bra, men har de inte varit i kontakt med Magento tidigare kommer det att ta tid för dem att lära sig systemet. Även i gratisversionen måste du betala för support och vissa funktioner. Ska du dessutom satsa på någon av versionerna med betallicens kan det bli kostsamt att använda Magento. Plattformen kräver också en egen säker server vilket gör att du inte kan använda dig av vilket webbhotell som helst. Att byta till Magento från en annan plattform kan ta tid om du använder gratisversionen då den är väldigt långsam på att ladda upp data.

Varför ska jag välja Magento e-handelsplattform?

När du väljer e-handelsplattform är det viktigt att välja en användarvänlig, flexibel plattform som kan utvecklas efter ditt företags behov. Med Magento får du en stabil plattform med över 400 000 användare över hela världen, bland dem finns exempelvis stora företag som Bauhaus, Coca Cola och HP. När ditt företag växer vill du inte byta plattform, och med Magento får du en plattform som växer med dig och som har tekniken för att bland annat kunna behandla nya metoder för säkra betalningar. Med över 4000 funktioner och plug-ins finns möjligheter att designa din sida så att du kan ge varje kund en unik upplevelse. Med hjälp av inbyggd SEO-optimering och statistik ger plattformen dig alla verktyg för att marknadsföra och sälja dina produkter. Du kan lätt ändra utseende på sidan, lägga in kampanjer eller koppla relaterade produkter utan att vara van vid programmering eller källkoder.

Vanliga frågor om Magento

Hur mycket kostar det att använda Magento?

Mindre företag kan ladda ner en grundversion av Magento gratis, men kostnad för webbsida och webbhotell tillkommer. För större företag i behov av en mer utbyggd e-plattform finns två versioner där kostnaden baseras på företagets försäljning. I betallicenserna ingår webbsida och lagring på webbhotell.

Är Magento molnbaserat?

En av versionerna, Magento Commerce Cloud, är molnbaserad. Inget webbhotell behövs och systemet tillhandahåller automatiska uppdateringar samt ger användaren en snabbare upplevelse. De övriga versionerna kräver egen serverplats eller hyrd serverplats på ett webbhotell.

Behöver jag anlita en webbyrå för att använda Magento?

Även om Magento är användarvänligt så är det ett komplext system och ditt företag tjänar på att anlita en byrå som känner till plattformen för att bäst kunna utveckla och underhålla densamma. För att kunna förstå och kunna utnyttja systemet till fullo behövs support av specialister på Magento.

Fler plattformar:
Woocommerce