WooCommerce är en av de allra mest välkända lösningarna för webbshoppar. E-handelslösningen är ett tillägg till WordPress och har laddats ner mer än 13 miljoner gånger. WooCommerce låter dig sälja såväl fysiska varor som digitala varor. Plattformen möjliggör bland annat hantering av kunder, lager och ordrar. Utöver de basfunktioner som WooCommerce erbjuder finns det en stor mängd tilläggsfunktioner som du som e-handlare kan ta del av. Exempel på sådana extra tillägg är beräkning av moms, förhandsbokningar och spårning av ordrar. I den här artikeln ska vi titta närmare på hur WooCommerce fungerar och vilka fördelar och nackdelar som plattformen innebär för dig som driver en e-handel.
En lösning för e-handel som kan skräddarsys
Från början skapade grundarna av WooCommerce teman för WordPress under namnet WooThemes. De hann verka i fyra år innan de köptes upp av Automattic, som är en välkänd tillverkare av många tillägg i WordPress. Programmet är ett så kallat open source-projekt, och det innebär att det är gratis att ladda ner. Användarna av tillägget har dessutom möjligheter att ändra källkoden så att WooCommerce skräddarsys efter e-handlarens specifika behov. Automattic tjänar naturligtvis pengar på WooCommerce. Detta sker genom att man säljer så kallade extensions. De programmerare som bidrar till att utveckla WooCommerce uppgår till strax över 350 personer. Utöver Automattics egna team utvecklas även unika plugins med anpassade lösningar av olika WordPress-byråer. Tack vare att källkoden är öppen så är det fritt fram för vem som helst att utveckla systemet.
Så kommer du igång med WooCommerce
För att börja använda e-handelslösningen behövs egentligen endast att du installerar WordPress och laddar ner den plugin som heter WooCommerce. E-handelsplattformen är skapad för att kunna integreras med andra system och är tänkt att användas av en publik med skiftande behov. När du installerat och aktiverat WooCommerce erbjuds du att köra installationsguiden. I installationsguiden börjar du med att fylla i en del grundläggande information om din e-handel, som adress och den valuta som du vill använda. I nästa steg talar du om för WooCommerce vilka betalningslösningar du tänkt använda. PayPal och Stripe finns som förinställda val, men i det här steget kan du lägga till tillägg om du föredrar att använda dig av andra betallösningar.
I nästföljande steg ställer du in inställningar för frakt. Du väljer hur mycket dina kunder ska debiteras för frakten. Standardfraktlösningar är lätta att ställa in, men om du säljer varor av varierande storlek och tyngd är det mer komplext. I sådana fall kan du använda dig av olika plugins som utformats för ändamålet som Table Rate Shipping. När du definierat fraktalternativ kommer du att tas till nästa steg där erbjuds du att installera några valda tillägg. När du slutfört installationen kommer du finna två flikar i sidomenyn, den ena fliken tar dig till de allmänna inställningarna för WooCommerce och den andra, som kort och gott kallas för ”Produkter”, låter dig lägga till dina första produkter.
Att välja webbhotell till WooCommerce
Bra hosting är viktigt för att din e-handel ska vara snabbladdad och bli välbesökt. En butik som är seg att ladda innebär dålig konvertering. För att inte ranka dåligt kan det således vara en god idé att betala för en kvalitativ hosting. Generellt kan man konstatera att du får den kvalitet du betalar för. I uppstartsfasen kanske du väljer en billigare hostingleverantör, du bör dock ha i åtanke att det ska vara lätt att skala upp och att det kan vara en fördel att välja ett webbhotell som erbjuder lösningar som kan växa i takt med att din webbshop expanderar. Det är viktigt att du väljer en lösning med SSL, dvs att informationsutbytet mellan din e-handel och kunden är krypterat.
Fördelar med WooCommerce
En av de stora fördelarna med WooCommerce är att det i grunden är helt gratis att använda, något som bidrar till att den e-handel som använder sig av lösningen blir billig såväl i uppstartsfasen som i den löpande driften. WooCommerce är en flexibel lösning som passar såväl dig som driver en liten webbshop som en e-handel av det större slaget. Det finns inga begränsningar för hur många produkter eller kategorier som du kan marknadsföra och sälja. En annan fördel med WooCommerce som ofta nämns är att det är en lösning som användaren enkelt kan skräddarsy. För den som har erfarenhet av WordPress är det lätt att lära sig att bemästra e-handeln admin-panelen. Enkelt uttryckt kan man säga att WooCommerce har alla de fördelar som WordPress har och med hjälp av teman och plugins kan du enkelt styra såväl din webbshops utseende som funktioner.
Nackdelar med WooCommerce
Vilka är då nackdelarna med WooCommerce? Graden av anpassningsbarhet kan krångla till det för dig som söker en lätthanterlig standardlösning. WooCommerce är tidskrävande att anpassa och du kommer behöva lägga ner tid på att fundera på vilka plugins som lämpar sig för just din e-handel. Trots att lösningen är gratis i grunden så kan det bli knepigt att hålla reda på kostnaderna när du blivit varm i kläderna och börjar ladda ner plugins som inte är gratis. Man bör vara medveten om att WooCommerce snarare är en plattform än en e-handelslösning som är klar att använda utan anpassningar. En annan nackdel som vissa upplever med WooCommerce är att plattformen inte ger dig färdiga verktyg för SEO-optimering. Precis som när du bygger en vanlig hemsida måste du strukturera ditt innehålla och anpassa det för webben.
Vanliga frågor om WooCommerce
Vilka betallösningar tillåter WooCommerce?
Det går att använda WooCommerce med en mängd vanliga betallösningar som Klarna, PayPal och Swish. Plattformen tillhandahåller en komplett lista med de olika tillägg för betallösningar som finns, och man ger även en tydlig översikt över eventuella kostnader.
Hur säkert är WooCommerce?
Att WooCommerce har en öppen källkod innebär en ständigt förbättrad säkerhet. Plattformen kräver dock att du som administrerar den säkerställer att den server som WordPress ligger på erbjuder hög säkerhet.
Erbjuder WooCommerce en support?
Som användare av WooCommerce kommer du inte ha direkt tillgång till en support. Du kan ta del av andra användares frågor i plattformens forum eller lägga in ett supportärende. Det är sin leverantör, eller den webbyrå som du valt att anlita, som kan ge dig direkt support.
Fler plattformar:
Magento