I takt med att utbrottet av coronaviruset fått allt större konsekvenser för handeln letar företag efter nya sätt att nå sina konsumenter. Stränga krav på karantän gör att många fysiska butiker blivit tvingade att stänga och försäljningen har påverkats negativt. Under de strikta restriktionerna har handel online ökat och många e-handlare ser att trafik till deras webbshop gått brant uppåt. Ökningen av online-shopping har gjort att många företag ökat sin digitala närvaro och arbetat för att utveckla sin handel online. Ett sånt bolag är Nordic Athlete där man kan köpa kosttillskott och liknande, de rider på den nya vågen av shoppingintresse. Det ökade intresset för e-handel och företags intresse att marknadsföra sig på nya sätt online har fått Pinterest att lansera en ny shoppingfunktion. Genom att lägga till nya funktioner och göra fler produkter tillgängliga för köp hoppas Pinterest kunna tillgodose det ökade intresset för shopping online. Företag kan med hjälp av den nya shoppingfunktionen öka sin försäljning via plattformen och enklare erbjuda kunderna produkter som matchar deras sparade pin.

Spelbrickor på träbord

De nya shoppingfunktionerna på Pinterest

De nya funktionerna på Pinterest gör att användare enklare kan handla olika produkter via plattformen. Pinterest har förbättrat den visuella sökningen för att kunna erbjuda ett mer träffsäkert sökresultat. Antalet köpbara produkter har i samband med lanseringen också ökat. Det finns numera en specifik flik som visar de produkter som går att köpa via Pinterest. Tidigare har sökresultatet inte delats upp utan köpbara och icke-köpbara produkter har visats huller om buller. Den nya sökfunktionen gör plattformen mer användarvänlig och användaren kan tydligt se vilka produkter som går att köpa och vilka som endast finns där för inspiration. Den ursprungliga affärsidén för Pinterest är att inspirera användare i uppstarten av olika projekt. Många använder plattformen för att söka efter inspiration och tips för att exempelvis inreda sitt hem, utforma träningspass, sätta ihop en outfit eller få utlopp för sin kreativitet. Den nya shoppingfliken vidgar möjligheterna för företag att nå konsumenter under ett stadie då de är extra mottagliga för nya idéer och produkter.

Pinterest har även lagt till en ny funktion på användarens eget konto. Bredvid varje anslagstavla med sparade pin kommer en shoppingflik finnas tillgänglig. Shoppingfliken kommer att visa vilka av de pin som finns sparade på anslagstavlan som också går att köpa direkt via plattformen. Även produkter som är inspirerade av sparade pin kommer att visas under samma shoppingflik. Genom att utnyttja en redan etablerad teknik där användaren sätter en pin på produkter den gillar kan Pinterest koppla samman konsument och säljare. Via de nya shoppingfunktionerna slussas användaren vidare från plattformen till säljarens webbshop. Den förbättrade shoppingupplevelsen hoppas Pinterest kommer att falla väl ut bland både privatpersoner och företag.

Mobiltelefon och dator

Företags närvaro på Pinterest

Att förvandla inspiration till inköp har länge varit ett vinnande koncept som attraherat annonsörer till plattformen. I samband med lanseringen av de nya shoppingfunktionerna har Pinterest förbättrat tekniken för att underlätta köpprocessen. När en användare för muspekaren över en bild får personen förslag på webbutiker som säljer samma produkt eller en snarlik sådan. Tanken är att användaren snabbt ska få en uppfattning om det som eftersöks finns tillgänglig för köp eller inte. Denna teknik har fungerat bra för större företag såsom IKEA, Walmart, Pottery Barn med flera, men det har varit svårare för mindre företag att utnyttja tekniken. Anledningen är att de ofta inte har den teknik som krävs för att kategorisera och korsreferera sina varor.

För mindre företag är det en fördel att använda Pinterests, eftersom de slipper investera i ny teknik och kan dra nytta av plattformens shoppingfunktioner. För att ett företags varor ska finnas med i produktutbudet på Pinterest krävs initialt en del arbete. Produkterna måste laddas upp och läggas till i Pinterests katalog. Sedan måste produkterna organiseras och kategoriseras för att kunna matchas med användarnas sökningar och sparade pin. Den tid det tar att ladda upp och kategorisera produkterna har avskräckt många mindre företag från att använda Pinterest som en försäljningsplattform för sina varor. Det pågående coronautbrottet har däremot gjort att tid är något som många företag har fått mer utav. Med bakgrund av detta hoppas Pinterest att fler företag ska ansluta sig till plattformen och har arbetat för att göra det lättare att komma igång. I dagsläget finns exempelvis en hel del resurser, såsom instruktionsvideor och webbseminarier, som ska hjälpa nya företag på Pinterest att lära sig hur man listar sina produkter.

Stadig ökning av handeln på Pinterest

En annan anledning till att det är fördelaktigt för mindre företag att marknadsföra sina produkter via Pinterest är att de får ett mer rättvist utgångsläge. När användare gör sökningar på Pinterest är de fortfarande i ett sådant tidigt stadie i köpprocessen att de ännu inte har ett specifikt varumärke i åtanke. Deras sökningar är inte specifika och det visuella intrycket får stort spelrum. Det betyder att ett mindre företag till och med kan rankas högre i sökresultaten, eftersom deras produkter i regel bättre matchar användarens önskemål. Fler och fler företag av olika storlek har insett vikten av att finnas närvarande på sociala medier. Pinterest ser att antal företag kopplade till plattformen hela tiden ökar. Under 2020 har antalet företag stadigt ökat och det märks tydligt på antal köpbara produkter, som ökat med 2,5 gånger sedan 2019. Vartefter konsumenter blivit vana vid att handla via Pinterest har trafiken till återförsäljares webbutiker ökat 2,3 gånger sedan förra året (2019).

Under den ofrivilliga karantänen som uppstått i coronakrisens spår har konsumenternas beteende och önskemål förändrats. Det är tydligt att handeln online har vunnit på att fler stannar hemma. Sökningarna avspeglar också människors nya rutiner under coronapandemin. Exempelvis har sökordet ”hemmakontor” ökat med 70 % under de senaste veckorna. Andra sökord som spurtat på Pinterest är ”personalgåvor” och ”idéer om vårdpaket”. De nya konsumtionsmönstren i coronakrisens tecken kan komma bli fördelaktig för Pinterest i samband med lanseringen av plattformens nya shoppingfunktioner.

Lämna en kommentar