ICA Sillerud först ut när ICA testar obemannad butik

Oavsett hur samhället kommer att utvecklas framöver så kommer det alltid finnas ett behov av att kunna handla i butik. När tillgängligheten av matvarubutiker ökar online så finns det dock risk att lokala butiker får klappa igen, då det helt enkelt inte går ihop ekonomiskt för dem. På grund av den ökade tillgängligheten online blir vi också mer och mer vana att kunna handla när vi vill och att inte anpassa oss efter affärers öppettider. Därför har nu ett nytt koncept testas, nämligen obemannade butiker i vilka kunden kan handla när det passar bäst, utan att det finns personal på plats. Detta är ett sätt att öka tillgängligheten för människor som kan handla utanför ordinarie öppettider och att öka vinstmarginalen för handlarna.

Grönsaker på Ica Sillerud

Små aktörer som Ica Sillerud först med konceptet

Det hela började egentligen för några år sedan, på orten Viken i Skåne, med IT-utvecklaren Robert Ilijason som då öppnade den första obemannade och kontantlösa butiken i landet. Hans syfte var dock inte då att gå med vinst utan att den tekniken som han hade utvecklat skulle fungera. Tekniken gjorde att kunden kunde ta sig in i butiken med hjälp av sin mobiltelefon och med hjälp av den även kunna scanna in varor som sedan betalades via faktura i slutet av månaden. Tekniken han prövade var också kameraövervakning med ansiktsigenkänning för att minimera risken för stölder. Efter Robert Ilijasons premiärbutik har konceptet testats av bland annat Lifvs och Auto_mat i Sverige och även av Coop i Norge. Skillnaden mellan de svenska aktörerna och norska Coop är att de svenska butikerna konstant är obemannade medan Coop i Norge har personal på plats under dagen.

Bakom konceptet Lifvs Scandinavia står Bea Garcia och Daniel Lundh vars mål är att det ska finnas 300 obemannade Lifvs-butiker i Sverige inom en treårsperiod. De har redan mindre butiker med ett utbud som innehåller det mesta förutom stöldbegärliga varor som tobak, snus och energidrycker. Dessa butiker är små och finns i moduler gjorda av ombyggda containrar. Att de är små och flyttbara gör också att det är lätt att prova ställa butiker på olika håll i landet, eftersom det är lika lätt att ta bort modulen om lönsamheten inte är god som att sätta upp den. Flyttbarheten gör också att modulerna lätt kan sättas upp som tillfälliga butiker på ställen till exempel populära semesterorter.

På ica i Sillerud kan du scanna

ICA i Sillerud först inom koncernen

I Sverige har det tidigare inte funnits några obemannade butiker bland de stora koncernerna, men nu har ICA fått sin första obemannade butik i landet. Den butiken är Ica Sillerud som ligger utanför Årjäng i Värmland. Sillerud är ett samhälle med 1200 invånare och butiken har en omsättning på 11 miljoner netto. Rikard Ohlin som driver butiken berättar för Livsmedelshandlarna.se att idén till detta funnits under en längre tid. Han har bland annat observerat att det ploppat upp en del obemannade butiker i andra branscher både utomlands och även här hemma i Sverige. Obemannade butiker hos andra aktörer i servicebranschen gjorde att han såg en möjlighet att applicera samma koncept inom matvaruhandeln.

Till en början kommer butiken att fungera som en hybridbutik, ungefär på samma sätt som Coop i Norge fungerat. Butikens öppettider kommer att vara 6-24 alla dagar i veckan, men under dagen kommer butiken att vara bemannad som vanligt klockan 9-18. Vill man som kund få tillgång till butiken under övriga öppettider så är den obemannad, men man kan enkelt få tillgång till butiken dygnet runt tack vare sin mobiltelefon. Butiken öppnas av kunden genom att identifiera sig själv med sitt mobila bankID. Man har sedan fritt tillträde till butiken och kan plocka de varor man vill ha, scanna dem och betala vid kassor med självbetjäning. Att detta koncept skulle öka risken för stölder tror inte Ohlin på. Tvärtom gör loggningen via ens bankID är kunden kan identifieras och blir på så vis inte lika anonym som i en vanlig affär. Dessutom är allting i butiken kameraövervakat och under testperioden har det även funnits väktare på plats. Väktarna är bara en inledande försiktighetsåtgärd och kommer inte att finnas när butiken etablerats.

Ett sätt att rädda landsbygden

Om man som Rikard Ohlin bor på landsbygden och brinner för landsbygdsfrågor förstår man att ett stort plus med detta koncept är att det hjälper butiker på landsbygden att överleva. I dagens samhälle krävs ett nytänkande och lägre kostnader för att handlarna ska kunna få allting att gå runt. Som det är i dagsläget är det på många mindre ställen inte ekonomiskt försvarbart att driva en butik eller lanthandel, vilket gör att både byn och gemenskapen i byn riskerar att dö ut. En anledning till detta är att lanthandeln i en mindre by ofta är en naturlig social samlingsplats för många. Därför är en obemannad butik något som kan vara en stor tillgång i många byar. Ett annat stort plus med konceptet är också att tillgängligheten för kunden ökar. Detta är således ett vinnande koncept för butiken som på detta sätt kan tjäna mer pengar och för kunden som kan handla i stort sett när som helst.

Obemannade butiker har lockat yngre kunder till butiken i Sillerud på ett sätt som Ohlin inte uppmärksammat innan. Han tror det beror på att butiken drivs med hjälp av en mobiltelefon. Av de kundundersökningar som gjorts kan man se att personer i åldrarna 17-27 år sticker ut och göra fler besök än de tidigare gjort. En slutsats man kan dra av detta är att många skulle gynnas av fler obemannade butiker, gammal som ung.

Lämna en kommentar