Svenskarnas hamstringshysteri sätter käppar i hjulet för ICA-handlarnas e-handel

Covid-19 har på kort tid förändrat både vårt samhälle och sättet människor agerar på. I coronavirusets spår har det i Sverige skapats en hamstringshysteri utan dess like. Detta har gjort att det gapar tomt på hyllorna hos en del affärer i landet. Speciellt på hyllorna som annars varit fyllda med toalettpapper, ris, konserver och andra torrvaror. Nu påverkas ICAs E-handel. Alla varor kan inte levereras. Detta för att varorna som ska beställas helt enkelt är slut, eller riskerar att ta slut till lagerhållningen. På en del ställen finns just nu inte möjligheten att handla allting online, medan den på andra håll finns men påverkas i sådan grad att kunderna får vänta nästan två veckor på sin leverans.

Hamstringsfrågan – en vattendelare

Sällan har det svenska samhället i modern tid stått inför en sådan utmaning som det står inför nu. Överallt pratas det om och skrivs det om covid-19, som är coronavirusets officiella namn. På extremt kort tid har regeringen fått tillsätta nya lagar för att försöka styra upp det samhälle som nu står på mycket darriga fötter. Det är dock inte bara regeringen som måste förändra sina vanor utan även gemene man. En stor svårighet för det svenska folket är att anpassa sig till de nya förhållningssätt som behövs och det finns en sak som blivit en vattendelare i hur man som människa ska agera och bete sig under denna oväntade kris. Det gäller frågan huruvida man ska bunkra upp med varor eller inte. Hamstringshysterin och de förändrade inköpsmönstren har skapat brister i varuleveranser och hos de flesta ICA-handlare gapar nu hyllor tomma som aldrig förr. Bristerna påverkar i stor grad handeln både i butik och online.

Tomma hyllor i butik

Toalettpapper saknas på hyllorna

En vara som numer är hårdvaluta är toalettpapper. I de flesta butiker är det just nu tomt på hyllorna där toalettpapper brukar finnas trots att tillverkarna menar att det saknas grund för bunkrandet. Martin Drobena som är platschef på Essitys pappersbruk i Lilla Edet menar att det inte finns någon grund till att hamstra toalettpapper och att det finns toalettpapper till alla utan att det behöver vara någon oro för att det kommer ta slut. I många affärer kan det också vara så att varan finns men att butiken inte hinner få upp den i tid på grund av att folk handlar så stora mängder och för att personal med minsta förkylningstecken ska stanna hemma.

Förutom toalettpapper är det också andra varor som är populära bland de som väljer att hamstra. Många fyller sina kundvagnar med vatten på flaska, pasta och köttkonserver. Detta trots att Livsmedelsverket meddelar att maten inte kommer ta slut. Therese Frisell, beredskapshandläggare på Livsmedelsverket berättar för Svt.se att det fungerar som skrämselpropaganda att lägga ut bilder på tomma hyllor på sociala medier eftersom det skapar en onödig hysteri.

Hysterin påverkar mataffärernas onlineservice

Denna hamstringshysteri påverkar givetvis inte bara handeln direkt i affären och online kortsiktigt med bristande utbud. De flesta butiker erbjuder idag möjligheten att handla online och få varorna hemkörda i coronakrisens spår. Du kan antingen lägga en beställning som du sedan själv hämtar upp i butiken eller så kan du välja att få den levererad hem till dörren. Det är även i vanliga fall ett smidigt sätt att handla på med dagens högt uppskruvade vardagstempo och lämpligt för att minska smittspridning för riskgrupperna i samhället. SVT Västernorrland rapporterade förra veckan om ökad volym samt att onlinebeställningarna i en viss butik tredubblats och att arbetarna där går på max av vad de klarar av. Likadant ser det ut i andra delar av Sverige och speciellt hårt drabbat är Stockholmsområdet där många använder sig av den service som e-handeln erbjuder.

På grund av detta för butikerna, så oväntade scenario, har en del ICA-handlare i Sverige en väntetid på varor ut till kund som man inte alls önskar. I de affärer man kan beställa varor online så kan det vara en mycket längre väntetid än vanligt för att butikerna helt enkelt inte i tid hinner få hem de varor som kunderna beställt.

En fylld kundvagn i butik

Jobbar på en lösning med e-handeln

Ehandel.se har publicerat en intervju med Marcus Ahlman som är e-handelschef på ICA, i vilken han menar att de febrilt jobbar med att försöka lösa de problem som uppstått. Han berättar om den senaste tidens kraftiga ökning av försäljningen online där en del kunder lägger ordrar som är mycket större än normalt. Det är denna hysteri som ligger till grund för att kunderna nu får vänta betydligt längre både på att hämta i butik eller få sin hemleverans.

Ahlman menar att ambitionen givetvis är att kunderna ska få sina leveranser den dag de angett att de vill ha dem men på grund av läget så kan detta inte garanteras utan många kommer att få lov att välja ett senare datum än de tänkt. Beroende på var man bor i landet kan det vara upp till 10 dagars väntetid på leverans. Mest utsatta är kunderna i Stockholmsområdet.

Handla med omsorg om andra

Det är lätt att tro att all handel är positiv både för tillverkare och för företag som bedriver handel. Det vi vittnar om nu med bristande och begränsad e-handel visar att så inte är fallet. Alla behöver hjälpa till för att se till att balansen i handeln både online och i butik fungerar. Om vi inte hamstrar blir det inget onödigt tryck och e-handeln kan fortsätta som vanligt.

Fortsätter vi att hamstra så finns risken att fler butiker stänger ner sin online-service alternativt att de inte kan leva upp till vad som krävs för att bedriva den. I det långa loppet leder det till att de kan fortsätta ha ett stabilt flöde av kunder och sälja även av de varor som hamstringen inte påverkas av. Vi behöver alla hjälpa till för att få en fungerande e-handel för livsmedelsbutikerna.

Lämna en kommentar