Baksidan av influencers marknadsföring inom e-handeln

I den nya tidens e-handel har influencers en stor men även viktig roll. De anlitas och utnyttjas flitigt för att öka försäljningen av diverse produkter hos en mängd företag världen över. Precis som det finns många positiva sidor av denna marknadsföring så finns där även en mörk baksida där man via kända influencers medvetet riktar sig till unga och lättpåverkade tonårsflickor att köpa diverse produkter. Den här typen av marknadsföring har nämligen visat sig fungera bäst på just den målgruppen som sägs vara den mest lättpåverkade. Ofta handlar det om att de ska lockas köpa produkter som ska ge dem en snyggare och smalare kropp. Impulsiva som de är, så nappar de på betet utan att ställa sig frågan: Vem är det egentligen som står bakom produkten?

Två tjejer med mobiltelefoner

Influencers – bättre än reklam

Begreppet, eller snarare epitetet ”Influencer” har vuxit enormt på senare tid. En influencer kan sägas vara den nya tidens reklampelare. Det är helt sonika personer som bedriver sociala plattformar på internet, via t.ex. en blogg eller på Instagram. Dessa personer syns och hörs ofta i olika sammanhang och har arbetat upp en stor skara följare, vilket gör dem mycket attraktiva att anlita som marknadsförare av diverse produkter. Inte sällan är det produkter som ska göra dig snyggare, smalare och mer attraktiv som person. Mer intressanta att köpa blir produkterna också när de marknadsförs av många unga människors stora förebilder, vilket influencers faktiskt är idag. Men, hur kommer det sig då att denna typ av marknadsföring fungerar bäst på den unga publiken? Dan Barker skriver i en artikel som nyligen publicerades att han frågat en VD för ett stort influencer-lett märke om just detta.

VD:n för det företaget som omsätter mångmiljonbelopp under de bäst säljande månaderna, svarade att det finns tre orsaker till att den här typen av marknadsföring fungerar bäst på den unga publiken: 1) Unga människor i tonåren tenderar att vara mer lättpåverkade än äldre personer. 2) Människor i den åldern är normalt mer impulsiva. 3) Människor i den åldern har ännu inte fallit in i att använda ett specifikt märke eller en speciell stil. Den första av dessa orsaker ger hela grejen en bitter eftersmak, då man alltså tydligt väljer att rikta sig till lättpåverkade unga flickor för att få dem att köpa produkter som deras idoler förespråkar.

Kvinna med magrutor och sport-BH

Kim Kardashian tidigare kritiserad för reklam för aptitminskande klubbor

Med den nästan osannolika siffran 165 miljoner följare tillhör Kim Kardashian toppen av influencers på Instagram. Det säger sig själv att det är få ställen där ett företag kan nå ut till så många potentiella kunder, som genom ett sådant hett Instagram-konto. Det gör också att hon erbjuds hiskeliga summor för att vara olika märkens ansikte utåt. För ett par år sedan blev hon dock starkt kritiserad vad gäller marknadsföringen för en kontroversiell produkt som hon valde att göra. Det gällde en klubba som skulle minska aptiten hos de som äter den, för att i sin tur ge en platt mage. Läste man inlägget noga kunde man se att Kim Kardashian skrivit ”#ad” vilket alltså tydligt visar att detta är något som hon fick betalt för att skriva.

Det som inte förtäljer historien är hur många som källkritiskt nog tänker på att det är en annons och vilka som egentligen står bakom produkten. Vem är det egentligen som betalar henne för att uppmana folk att köpa en aptitminskande klubba? Svaret är: Synergy CHC. Det är ett företag som specifikt köper upp eller lanserar märken som ska säljas just med hjälp av influencer-gjord marknadsföring. De har tidigare framgångsrikt köpt upp andra märken och lanserat dem via Instagram vilket resulterat i konton med fler miljoner följare. I själva verket är det fyra äldre män som står bakom företaget men eftersom de aldrig själva skulle kunna locka tonårsflickor att försöka få en platt mage med hjälp av en klubba, så har de istället använt sig av Kim Kardashian som ansiktet utåt. Vilka som i sig står bakom klubban är en sak, men Kim Kardashian själv har fått motta hård kritik för att marknadsföra en sådan typ av produkt.

Moraliskt e-handeldilemma hos influencers?

Att använda sig av influencers för att marknadsföra sin produkt är inget fel. Det är tvärtom ett mycket effektivt sätt att öka sin e-handel genom att nå ut till potentiella kunder. Det kontroversiella i detta är dock vilken grad av moral man bör ha både som företagare att anlita en influencer, och som influencer att marknadsföra vad som helst för pengar. Just det blev efterföljderna av Kim Kardashians reklam för den aptitminskande klubba. Health.com, tillsammans med många fler, kritiserade hennes inlägg med att ingen ska behöva trycka undan sin aptit utan att det alla behöver eftersträva är ett sunt förhållningssätt till vår kropp och det vi äter. Det enda syftet med denna klubba var att minska hunger och genom svält få en plattare mage, och det är det som Kim Kardashian, ovetande eller inte, med sitt inlägg förespråkade. Hon tog till sist bort sitt inlägg efter påtryckningar från många håll.

SvD har även de publicerat en artikel där de granskar de svenska influencernas reklam för olika typer av skuldsättning. Kända personer uppmanar folk att ta dyra sms-lån eller köpa prylar på avbetalning. Bloggbevakning.se hänvisar till artikeln i SvD och hyllar även att dessa omoraliska samarbeten börjar granskas då det är många som, precis som de som uppmanades köpa Kim Kardashians reklam-klubba, riskerar att hamna i fällor på grund av att de lätt påverkas av sina influencer-förebilder. På gott och ont.

Lämna en kommentar