Trender inom e-handeln 2020

Nu under årets första månad duggar rapporterna om de förväntade trenderna inom e-handeln under 2020 tätt. Dagens Industris nischtidning DI Digital ser en tydlig trend där bolag som benämns som ”digitally native vertical brands”, vanligen förkortat DNVB-bolag, är på stark frammarsch. I övrigt kan vi även, efter en snabb genomgång av nyhetsflödet, konstatera att de små innovativa logistikbolag som sett dagens ljus under de senaste åren väntas skörda framgångar tack vare snabba leveransmöjligheter. En stor snackis under 2020 förutspå bli Amazons mycket omtalade etablering i Sverige. Det är omöjligt att förutspå huruvida företaget verkligen kommer att etablera sig i landet under 2020, men Amazon Marketplace ses redan både som en möjlighet och en risk för olika typer av lokala näthandlare. Vi tar en närmare titt på vad trenderna kan komma att få för påverkan på svenska e-handlares verksamhet.

Person som handlar via mobilen

Därför är digitally native vertical brands framgångsrika just nu

För att förstå framgångskonceptet bakom digitally native vertical brands (i dagsläget används den engelska termen om den här typen av bolag) måste vi börja med att reda ut vad som utmärker ett DNVB-bolag. Begreppet anses ha myntats av Andy Dunn när han grundade plattformen Bonobos år 2007. Företagen drevs från början av så kallade millennials och det revolutionerande med dem var, och är, deras förmåga att anpassa utbud och marknadsföring efter kundgruppen. De lämnar inget åt slumpen utan tar hand om distributionen på egen hand. Dessa start-ups utmärks även av att de skapats direkt på internet och att grundarna har mycket goda kunskaper om marknadsföring via sociala medier. Exempel på svenska framgångsrika DNVB-bolag är bland annat Ideal of Sweden och Daniel Wellington. Ett annat utmärkande drag är att deras affärsmodell grundar sig på en global närvaro och de tar hjälp av influerare i olika länder för en prisvärd och effektiv marknadsföring.

Ett framgångsrikt digitally native vertical brand karaktäriseras av att det kombinerar lönsamhet med en mycket hög tillväxt, något som intresserar investerarna. DI grundar sin analys angående varför just DNVB-bolag kommer att vara en het trend under 2020 på det faktum att kända riskkapitalaktörer som Eequity och Verdane just nu storsatsar i den här typen av verksamheter. DNVB-bolag är en global trend. Den franska tidskriftrn Influencia skriver att stora aktörer som Amazon inspireras av den hÄr typen av små start-ups genom att skapa sina egna märken och försöka marknadsföra dem på samma sätt som amerikanska Glossier eller svenska NA-KD. I DI Digital spår man att bolagstypen kommer starkt under 2020 då verksamheterna, med sina starka kassaflöden, intresserar olika typer av investerare.

Transporter på natten

Logistiken är en nyckelfaktor för e-handlare som vill lyckas 2020

Bra logistiklösningar är en av nycklarna bakom en framgångsrik e-handel. De senaste åren har flera sm aktörer kommit att utmana de mer tungrodda giganterna i branschen. Kunderna efterfrågar leveranser inom några immar och här har framgångssagor som Budbee kommit att hitta en vinstgivande nisch. Budbee grundades 2015 som ett studentprojekt och har idag kommit att bli en av de logistikföretag som anses utmana de stora aktörerna. Man har som målsättning att drastiskt minska den tid som konsumenter lägger på att hämta paket och möta e-handlarnas krav på supersnabba leveranser och välorganiserade returer. Idag kan över 6 miljoner människor använda sig av tjänsten och företaget förutspås vara intressant för uppköp av Amazon.

Just Amazons ständigt växande närvaro är annars en het fråga för de svenska e-handlarna. Även om företaget ännu inte officiellt etablerat sig i landet så rapporteras allt fler svenskar handla på Amazons internationella webbsidor. DI rapporterar även om en ökning av svenska användare som använder företagets egna streaming-tjänster, ljudboksnedladdning och e-bokshandel. De e-handlare som förutspås påverkas allra mest av Amazons närvaro är försäljare av kontorsmaterial, sportartiklar och heminredning samt internationella aktörer inom leksaks- och elektronikbranscherna. I DI konstateras dock att Amazons närvaro inte endast behöver vara utav ondo. Företagets egna plattform Amazon Marketplace ger svenska handlare en möjlighet att nå ut med sina varor. Banken Nordea släppte en rapport under det sista kvartalet 2019 som handlade om Amazons förväntade etablering. I den omtalade rapporten hävdas det bland annat att Jeff Bezos, Amazons grundare, tänkte sig en etablering redan under 2018, men att Brexit satte käppar i hjulen för de planerna. I rapporten nämns även att företaget köpt domänen Amazon.se samt att man slutit ett avtal på tre år med Postnord.

Kundupplevelser, snabba transporter och miljön blir nyckelfaktorer för e-handlare

Under slutet av 2019 uppgavs 7 av 10 svenskar handla på nätet. Om vi summerar de trender som nämnts tidigare i den här artikeln så kan vi konstatera att den e-handlare som vill lyckas under 2020 bör ha kundupplevelsen i absolut fokus, hänga med i logistikutvecklingen och, beroende på bransch, hitta ett framgångsrikt förhållningssätt till jätten Amazon. En fråga som vi inte rört vid men som var på allas läppar under 2019 är miljön. Undersökningen ”E-handelsbarometern 2019” visar att hela 75% av de svenska konsumenterna gör medvetna val när det kommer till hållbarhets-och miljöfrågor. Samma andel av konsumenter säger sig även handla från företag med bra arbetsvillkor. Forskningen kring e-handeln miljöeffekter är relativt ung. Det kommer forskningsrapporter med jämna mellanrum där såväl logistik och transporter som tillverkningsmetoder och materialval behandlas. Om vi ska göra en generell betraktelse så nämns ofta de fria returerna och alltför stora förpackningar som miljöbovar.

Det finns i dagsläget inga indikatorer på att e-handeln inte kommer fortsätta att öka under 2020. Vi har ännu inga färska siffror som inkluderar det sista kvartalet av 2019, men under 2018 rapporterades den totala e-handeln uppgå till 77 miljarder SEK. Det är siffror som representerar ungefär 10 % av den totala detaljhandeln i Sverige. Vi kan dock redan nu konstatera att 2020 kommer att bli ett spännande år att följa för alla e-handelsintresserade!

Lämna en kommentar