Nästan hälften av svenskarna vill inte betala för snabba leveranser

Nu går det att dra slutsatser av köpmönstren under årets Black Friday. Många svenskar passade då på att besöka sina favoritbutiker för att shoppa både fysiskt och genom att shoppa billigare online. En ny studie har visat på att fyra av tio svenskar inte väljer leveransmetoden ”Leverans samma dag” när de gör sina köp online och det tycks bero på att de inte vill betala för den dyrare frakten. Å andra sidan verkar den yngre generationen istället vara mer benägen till att betala extra för att få sina leveranser skickade samma dag. Åldrarna 18 – 29 år visade en klar överrepresentation när det kom till denna leveransmetod där hela 41 % var villiga att spendera 50 kr extra i snitt för snabbare leverans av beställningar gjorda online. Det var till och med en grupp på 23 % som kunde tänka sig att betala mellan 50 och 100 kr för en snabbare leverans!

Ett par som handlar online

Äldre svenskar är skeptiska till att betala extra för snabbleverans

Att det är många av de yngre (18-29 år) som kan tänka sig att betala extra för att få sin onlinebeställning snabbare än originalfrakt är inte speciellt förvånande. Inte med tanke på att de i det stora hela är de som shoppar mest online och det kan handla om allt från kläder till annat. Det fanns till och med några inom den här åldersgruppen som kunde sträcka sig så långt som att betala över 250 kr för snabbare leverans och få varor de beställt online samma dag. Den åldersgrupp av svenskar som var mest skeptiska till snabbleveranser och att betala extra för dessa när de gör beställningar online var de personer som var över 60 år. Hela 57 % av dessa personer var inte alls villiga att betala extra för att få leveransen samma dag. Gruppen i ålderskategorin strax under (50-59 år) var inte lika skeptiska och hälften kunde tänka sig att betala för dyrare leveransmetoder. I den yngsta åldersgruppen så var det bara kring 20 % som hade negativa tankar om snabbleveranser.

Att det ligger till på det här sättet är egentligen inte konstigt alls enligt bedömare. Den yngre generationen är i princip uppväxta i en digital värld som har blivit fullt normaliserad för dem. För den äldre generationen, som kommer ihåg en tid när vi levde med kontanter och ett betydligt mer annorlunda system än det vi har idag, kan det däremot vara svårt att anpassa sig till de många förändringar som skett relativt snabbt. Det är också intressant att åldersgruppen strax under det äldsta åldersspannet i undersökningen, dvs de mellan 50 och 59 år bevisligen har ett mer öppet sinne gentemot dagens högteknologiska värld.

En shoppingvagn med skönhetsprodukter

Black Friday kan bidra till problem för många återförsäljare

I år så utspelade sig den stora Black Friday-rean en vecka senare än vad den gjorde förra året. 2018 var rean den 23 november och i år så hölls rean istället veckan efter, den 29 november. En positiv sak för handeln med att ha rean en vecka senare är det faktum att de flesta köpare hade hunnit få sin månadslön och hade råd att shoppa under rean. Tyvärr så finns det också en del möjligheter till problem för många återförsäljare också eftersom november generellt sätt kan vara en tuffare månad beroende på ett par olika faktorer. När det kommer till hur saker till från ett företagsperspektiv så kan detta klinga negativt eftersom novembers försäljning som tidigare nämnts kan ligga lägre på grund av att december tar upp en större statistisk försäljning.

Några av de större återförsäljarna anser att det är en välsignelse att ha lite mer tid mellan Black Friday och julrushen. De kan under denna tid göra sig av med äldre produkter tidigt där de lägger till rabatter för att få en chans att gör sig av med sitt gamla lager av varor och kan acceptera marginalminskningen på dessa produkter. Många återförsäljare som gör på det här viset kör sedan hårt hela vägen till jul där de driver ner priserna lite och fokuserar på nyare kommande varor. I år ligger det inte riktigt till på det viset eftersom Cybermåndagen (som också är en stor rea) placerats den 2 december. En annan orsak till varför Black Friday-rean i år uppfattades som mer konkurrenskraftig är just det faktum att köparna förväntade sig att rean skulle vara på samma datum som förra året. Detta gjorde att trycket på butikerna legat på hårt som ett spöke redan från veckan innan själva rean ägde rum. Det resulterar även i att rabatter drivs på ytterligare som ett resultat.

Många återförsäljare väljer att inte konkurrera

Många av de återförsäljare som erbjuder rabatter under Black Friday behöver tänka strategiskt när det kommer till stora reor likt den här. Om konkurrenterna till exempel ger bort stora delar av sin vinstmarginal så är det många andra som försöker att matcha deras erbjudanden och detta kan skapa större förluster än vinster. Alternativen här blir att gå lika tungt som sina konkurrenter på rabatterna under perioden och offra detta för att få fler kunder eller att helt välja att slopa att försöka möta upp konkurrenterna och skydda den egna vinstmarginalen trots att konkurrenterna slopar sin. I ett läge som detta är det bara att acceptera att bruttointäkterna kommer att vara lägre under den period som konkurrenterna lockar kunderna med låga priser. Det finns större företag som t ex Stormarknaden ASDA som ägs av Walmart som valt att slopa sina erbjudanden på grund av det stora tryck rean åsamkar, något som bland annat lett till ett omtalat upplopp när dörrarna öppnades för deras första Black Friday-rea.

Shopping är en populär företeelse, som alltmer skett online under de senaste åren och under en allt högre utsträckning bland unga. Influensers och bloggare är en stor anledning till detta och man kan sia om att det är därför som åldersgruppen 18-29 år visar sig överrepresenterad när det kommer till en villighet att lägga pengar på snabba leveranser och stor konsumtion både i butik och online på grund av ett stort mode- och teknikintresse.

Lämna en kommentar