TikTok öppnar upp för E-handeln

Spännande nyheter släpptes tidigare i år för alla E-handlare som gillar att synas i sociala medier, t.ex. bolag inom sportutrustning & kosttillskott. Den kinesiska appen TikTok prövar att vissa av deras användare kan göra reklam för E-butiker och testet har dragit igång vilket innebär en enorm potential för både influencers och butiksägare. Ser besökaren något intressant i filmen som visas i appen ska den kunna göra köpet direkt utan att behöva lämna sajten. I Sverige är TikTok långt ifrån lika kända som Facebook och Instagram men det är en av världens mest nedladdade appar med över en miljard visningar om dagen, och den växer stadigt. Det kommer att fungera att lägga till länkar både i den personliga biografin och i videofilmerna vilket innebär att intresserade konsumenter snabbt kan köpa varan som visas eller att slussas till butikens hemsida om så önskas.

TikToks internationella logga

En megasuccé på bara några år

TikTok grundades 2016 av ByteDance i Kina men då under namnet Douyin. Appen används för att spela in korta mobilfilmer och precis som Instagram och Facebook kan följarna ge likes, dela filmerna och lämna kommentarer. Filmerna är allt från musikvideos, till personliga framställningar och humorklipp men gemensamt är att alla är under minuten. För att göra det lätt att finna filmerna finns olika hashtags att lägga till vilket underlättar både för de som lägger upp filmen och besökarna. TikTok har en idag en yngre användarskara än många andra sociala medier men i och med att filmerna kan delas på exempelvis Facebook så blir spridningen enorm och sajten har skapat flera kändisar som fått stjärnstatus. TikTok finns idag på 75 olika språk i cirka 150 länder och har över en halv miljard användare. Allt fler företag inser fördelarna och skapar egna konton och TikTok har även infört sponsrade hashtags för att underlätta processen för E-handeln, det kallas “Hashtag Challenge Plus”.

Sponsrade hashtags har flera fördelar och har därför blivit väldigt omtyckta. De företagen som ligger bakom taggarna får sina varumärken delade bland appens användare eftersom TikTok synliggör den mer då de betalt för den. Det innebär att varumärket byggs upp genom användarna som gärna använder taggen eftersom de i sin tur får fler nya besökare till deras filmer och användarprofil när de använder en populär hashtag. Dessutom så går det alltså numera att köpa produkten direkt på appen vilket gynnar företagens omsättning. På TikToks hemsida går det att se resultaten vad annonsering inneburit för olika företag i utlandet och bland annat Universal Pictures och klädföretaget Guess finns med bland deras kunder.

Handel över internet

E-handel och sociala medier

Att bedriva E-handel på sociala medier är inte på något vis unikt för just TikTok även om de utformat konceptet för att göra det exklusivt och passande just för deras app-användare, den så kallade z-generation. Exempelvis Facebook har länge legat i täten för innovativa förslag för att utveckla E-handeln även om inte allt genomförts, exempelvis deras egna kryptovaluta. Däremot råder ingen tvekan om att de sociala medierna har ändrat sättet konsumenterna handlar på och möjligheten att kommunicera direkt med företagen. Som företagare är det lätt att nå ut till en stor kundkrets men det gäller att komma ihåg att även missnöjda kunder kommer att göra sina röster hörda och berätta om de är besviken med en vara eller tjänst.

Att ha en sida på exempelvis TikTok eller Facebook är gratis även för företagare och en lyckad film eller bild kan få stor spridning och nå miljontals människor på bara några dagar. Däremot kan det vara svårt att hävda sig bland alla andra företag som vill att just deras företags produkter skall sälja och då kan det vara värt att betala för sponsrade reklaminlägg och hashtaggar. Ett annat alternativ är att be privatpersoner som redan har många följare på sociala medier att göra reklam för produkten. Som företagare är det då viktigt att välja konton som passar företagets image. Det finns olika sätt att göra sina produkter synliga på andra personers konton, exempelvis är det många som skänker varor som sedan personen ger tips om till sina följare och ger en länk, rabattkod eller helt enkelt erbjudandet att köpa det direkt till deras följare. Sociala medier tar allt mer större plats när det gäller E-handel på den globala marknaden och börjar att bli konkurrenter på allvar till de traditionella marknadsplatserna.

Viktiga likes

Att TikTok nu låter deras privata användare länka till varor och företag kan innebära stora förändringar för handeln. Instagram har mött massiv kritik eftersom de planerar att dölja likes vilket gör att det är svårt att se vilka konton som är populära. Ett sätt att locka över fler influencers till TikTok är att få deras sponsorer att synas via länkarna och på så vis göra appen mer populär. I Asien är TikTok större än Instagram och för de företag som är verksamma internationellt är det givetvis en lukrativ marknad att få sina produkter rekommenderade av inhemska influencers med miljontals följare, för tillfället är det dock enbart de amerikanska TikTok-användarna som kunnat lägga upp URL men de multinationella företagen väntar på Indien och Kina med deras stora befolkningar. Att använda influencers är ofta väldigt lönsamt men hur samarbetet ser ut varierar. De vanligaste är att influencers får en gåva, alltså en produkt, från företaget de vill att de marknadsför. Det kan även handla om kontanta ersättningar.

Genom att använda sig av en influencer med rätt kundgrupp för företaget så når de ut till fler eventuella köpare för mindre pengar än exempelvis en TV-annons. Därför är likes så otroligt viktiga när det gäller de sociala medierna och E-handeln. Att TikTok kommer med många nyheter som gör det lättare för deras användare att tjäna pengar innebär att de kavlat upp ärmarna för att ge deras konkurrenter en match i framtiden.

Lämna en kommentar